- Podstawy dietetyki – substancje odżywcze i różnice
międzygatunkowe
- Wyliczanie zapotrzebowania kalorycznego
- Minimum i maksimum dla składników pokarmowych
– co to znaczy w praktyce?
- Składniki i etykiety w karmach komercyjnych
- Ocena produktów komercyjnych
- Zalecenia dla poszczególnych jednostek chorobowych
i przełożenie na praktykę
- Jak wybrać karmę specjalistyczną z dostępnych na rynku?
- Jak ocenić dietę domową – czym powinna się charakteryzować?
- Dostępne suplementy – na co warto zwrócić uwagę?
Wykładowca:
Aleksandra Szuba
Lekarz weterynarii, ukończyła wydział Medycyny Weterynaryjnej we Wrocławiu na Uniwersytecie
Przyrodniczym w 2011 roku. Zajmuje się leczeniem szeroko pojętych pacjentów internistycznych,
a szczególnie lubi gastroenterologię, dermatologię i endokrynologię. Od kilku lat zajmuje się także
konsultacjami dietetycznymi pacjentów z ramienia Fundacji Surowe Kotki i Psy, obecnie także
w Przychodni I-Vet Katowice oraz Zwierzyniec w Krakowie. Prowadzi najczęściej diety dla
pacjentów gastroenterologicznych, nefrologicznych i alergików. W ramach działalności edukacyjnej
prowadzi szkolenia z zakresu dietetyki psów i kotów – min dwa cykle szkoleń z podstaw dietetyki
psów i kotów dla Wydawnictwa Forum oraz liczne webinary i szkolenia z ramienia Fundacji.
Jest autorem treści w książkach: „Psie Smaki”, „Kocie Smaki” i „Mam chorego zwierzaka”
Agnieszki Cholewiak – Góralczyk oraz od niedawna autorem artykułów z dietetyki w czasopiśmie
“VetCase”.Członek ESVCN, ESCG, w trakcie specjalizacji ESAVS Clinical Nutrition.